Hoe maken we een deur om er niet door te kunnen?

Zelden zo oprecht gelachen en nagelachen maar toch ook nagedacht met een spiegel voor mijn neus dan gisteren met de proefvoorstelling van ‘Atelier’ van Cie De Koe. Ik word graag verrast op een manier waarbij je verplicht wordt om te kijken en je dingen af te vragen en er schoten dingen door mijn hoofd als: dit is Charlie Chaplin & friends meet Camus in Absurdistan, maar ook: dit is een metafoor van het leven: de ongestructureerde opbouw van chaos en de onvermijdelijkheid van het zien dat er niets te zien is.

Hoe die hilarische opbouw naar een apocalyptische chaos gebeurt ga ik hier niet schetsen. Dat zou u, onvermijdelijke toekomstige toeschouwer veel van het plezier ontnemen. Slechts af en toe popte een ‘Waar blijven ze het halen?’ op, want de creativiteit van de drie acteurs is schier eindeloos. Zonder werkelijk met elkaar te communiceren, tenzij een gemompelde opmerking waarop niet door een andere wordt gereageerd, krijg je toch van bij aanvang de indruk dat er wordt samengewerkt aan het stuk dat nog geen stuk is en dat ze verdomd goed weten waar ze mee bezig zijn.

Het zich behelpen met aangesleurde toevalligheden om toch een resultaat te bekomen is zeer herkenbaar. Terwijl je weet: dit wordt een maat voor niets. Je kan geen deur bouwen uit plastiek dat je met papier behangt. Met deurstijlen die je met knijpers aan het wapperende ding bevestigt. Maar je kan er wel twee klinken op schilderen.

De deur bouwen om er niet door te kunnen. Wat een rots van een metafoor vind ik dat.

Het Atelier waar de acteurs zoekende zijn vol uitingen is een levend tableau in een ontwikkeling die wordt geconstrueerd om dan gesloopt te worden.

U kan er zich van gaan vergewissen dat Damiaan de Schrijver, Peter van den Eede en Matthias de Koning op een zelden geziene manier laten zien dat er niets te zien is: dat is allemaal wat ze aan het doen zijn.

Dat is  wat we allemaal aan het doen zijn.

 

ATELIER is de 9de polycoproductie van en met Discordia en TG Stan en cie de koe. Het speelt overal en nergens.

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s